dimecres, 9 de desembre del 2009

L'Étoile





Autor: Alphonse Mucha (Ivančice, Moravia, 24 Juliol 1860 – Praga, República Checa 14 de Juliol de 1939)

Títol: L’Étoile (La estrella)

Data: 1902

Lloc: Paris

Técnica: Acuarel•la i Tinta

Suport: Paper

Tema: Estudi per a la série de cuatre panells decoratius

Procedencia: Actualment pertany al Mucha Trust.

Relacions Espacials bidimensionals:

La composició es vertical de lectura disposada de dalt a baix. Primer veiem la cara de la noia fusionada amb la estrella i anem veient el significat alegóric de la estrella junt amb el cos de la noia.

Técniques Visuals aplicades:

• Es tracta d’una obra modernista on se li ha dotat de volum a la noia per a diferenciar-la dels altres motius.
• Els plans que presenciem serien: La noia i un fons indefinit.
• La noia está presentada en 5 plans més: el troç de roba que sosté i la má que brilla, la cara de la noia, el tors encorvat, la resta del cos i la vestimenta.

Elements sintáctics:

A la part superior, la lluentor de la estrella a la má guanya el principal protagonisme, juntament amb el troç de roba a l’altra má que contrasta per la seva foscor i que encuadra la cara de la noia.

Els volums i tonalitats clares i cálides del tors destaquen del fons fosc, indefinit i fred.

El cos a mesura que baixem perd volum, calidessa i claretat, fins que es fusiona amb la vestimenta de textura plana, de tonalitats vermelles i moviment ascendent que ens tornen a portar cap amunt.

Anàlisi Conceptual

La serie de panells decoratius feien al•lusió als astres, es tracten de la Estrella, el Sol, la Lluna, i Venus.



Tots cuatre simbolitzats per les noies romántiques que van fer destacar a Mucha.

Cada astre tradicionalment significa una característica humana básica, en el cas de la estrella es el triomf, el poder i la llibertat.

El ropatge mostra un estampat de fulles de llorer d’aurades sobre fons granat, simbol romà del triomf i del poder. També la roba vermella pot fer al•lusió a flames, com si la noia sortís victoriossa de cualsevol conflicte o torment.
Dels cuatre panells es l’ unic panell on la noia no duu flors al cap, pot ser perque la sabiduria no es una característica natural o simplement per a que destaqui millor la llum de la estrella. També es el panell on la noia porta menys roba, la nuessa faria al•lusió a la llibertat.

La llibertat es simbolitza amb una noia que porta la iluminació de la sabiduria a la má amb una torxa o com una corona de llum al cap, en aquest cas porta una estrella que fa tots dos papers.

Alphonse Mucha, va treballar en les arts decoratives entre 1896 i el 1906, influenciant l’estil modernista i essent imitat constantment.

Bibliografía:

• Página del wikipedia francés de Alphons Mucha http://fr.wikipedia.org/wiki/Alfons_Mucha
• Alphonse Mucha Seducció, Modernidad y Utopía. Exposició d’Obra Social la Caixa, Barcelona 19 Septembre 2008 – 4 Gener 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada